Başarılı depo yönetim uygulamalarını güncel teknoloji sistemleriyle entegre ederek geleceğin lojistiğine yönelik adımlar atıyoruz. Yalın 6 Sigma metodolojisini ilke edinerek sürekli iyileştirme ve verimlilik hedefleriyle katma değerli hizmetler sunuyoruz.
Asel Lojistik olarak, çok müşterili ve müşteriye özel alanlar tanımlanarak, müşteriye özel alanlar içerisindeki lojistik yönetimiyle çok yönlü ve entegre depolama hizmetleri veriyoruz.
Lojistik Depo Yönetimi Nedir?
Lojistik faaliyetler içerisinde en büyük öneme sahip alanlardan birisi depo yönetimidir. Bir depoda satış noktalarına ürünlerin zamanında ulaştırılması, stok ve sipariş hazırlama doğruluk oranlarının yüksek tutulması oldukça önemlidir. Diğer yandan bu unsurlar lojistik ve dolayısıyla ürün maliyetinin düşürülmesini sağlar. Bu konular “Depo yönetimi nedir?” sorusunun cevabına dâhildir, çünkü bunların hepsi ancak etkin bir lojistik ve depo yönetimi ile mümkündür.
Bir üretim yerinde veya bir satış firmasında ürünlerin depoya kabulü ve depodan çıkışı arasındaki tüm işlemler depo yönetim sistemi aracılığıyla yönetilir. Depo yönetim sistemi konuları arasında olan işlemler şu şekilde sıralanabilir:
Ürünlerin üretimi,
Ürünlerin depoya kabulü,
Deponun yönetimi,
Ürünlerin sayımı,
Nakliye,
Kutu ya da Paletin yönetimi.
Etkili depo yönetimi yukarıda bulunan süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesine olanak sağlar.
Depo Yönetimi Nasıl Yapılır?
“Depo yönetimi nedir?” sorusunun cevabını öğrendikten sonra merak edilen diğer konu ise depo yönetiminin nasıl yapıldığıdır. Her işletmenin kendi bulunduğu sektöre ve konuma göre kendisine özgü bir depo yönetim tekniği vardır. Aynı zamanda her işletme için geçerli ortak depo yönetim teknikleri mevcuttur. Bu teknikler sayesinde deponuzu etkili bir şekilde yönetebilir, firmanızın verimini arttırabilirsiniz. İşte doğru depo yönetimi için dikkat edilmesi gerekenler:
Doğru stok seviyesi: Depoda ihtiyaçtan fazla stok bulundurmak yer işgaline neden olacağı gibi maliyeti de arttırır. İhtiyaçtan az stok bulundurmak ise siparişleri teslim etmede sıkıntılar yaşamanıza neden olur. Bu nedenle işletmeniz için gereken stok miktarını belirlemeli ve bu miktarda stok bulundurmalısınız.
Dönemsel değişiklikler: Belirli dönemlerde meydana gelen talep artışlarını ve azalışlarını iyi takip etmelisiniz. Buna göre stok durumunuzu güncellerseniz yaşanacak talep artışlarına zamanında yanıt vermeniz kolaylaşır.
Stok kaydı tutulması: Depoya gelen ve depodan her çıkan ürünü kayıt altına almak stok durumunu hızlı ve hatasız bir şekilde görmenizi sağlar. Bu sonuçlara göre stoklama, lojistik, satış gibi işlemlerinizi daha planlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Fakat bu kayıtların insan eliyle tutulması çeşitli hatalara neden olabilir. Bu nedenle otomasyon uygulaması ile depo ve stok yönetimi programlarından faydalanmak gerekmektedir.
Yukarıda bulunan tekniklere dikkat edildiği takdirde depo yönetimi ile ilgili bir sorun henüz çıkmadan çözülme kavuşturulmuş olacaktır. Biz bu teknikleri uygulayarak başarılı bir şekilde depo yönetimi yapıyoruz.